Dostupni linkovi

Bez novih mera štednje za Grke ove godine


Grci će ove godine biti pošteđeni novih mera štednje, obećali su u sredu lideri partija koje čine trojnu koalicionu vladu, mada su odbili da isključe još oštriju štednju počev od 2013.

Konzervativni premijer Andonis Samaras sastao se u sredu sa liderima Socijalističke partije i male Demokratske levice u pokušaju da utanače detalje novog paketa mera za uštedu još 11,5 milijardi evra.

Međunarodni kreditori traže da Grčka to sprovede 2013. i 2014. godine. Grčki politički lideri su, takođe, pokušali da nađu povoljnije rešenje za smanjenje deficita ovogodišnjeg državnog budžeta. Samaras se sastao sa liderima socijalista i Demokratske levice pošto petodnevni razgovori na nivou vlade nisu doneli opipljive rezultate.

"Odlučili smo da ove godine neće biti novih mera (štednje)", rekao je posle sastanka lider Demokratske levice Fotis Kuvelis, a ministar finansija Janis Sturnaras je odbio da isključi strože mere iduće godine.

Kuvelis je dodao da će finansijski plan Vlade biti finaliziran narednih dana. Kuvelis je naveo da se narednih dana može očekivati novi zahtev za ponovno pregovaranje o uslovima pomoći, odnosno da će Grčka tražiti dve godine više za smanjenje deficita državnog budžeta.
XS
SM
MD
LG