Dostupni linkovi

Okončano zasedanje NS RS bez prisustva opozicije


Sednica Narodne skupštine RS-a okončana je u utorak uveče nakon usvajanja više od deset zakona, o čijoj raspravi i glasanju nisu prisustvovali poslanici opozicije.

Poslanici su izabrali ministra nauke i kulture Jasmina Komića za potpredsednika Vlade RS-a iz reda bošnjačkog naroda, a ministricu porodice, omladine i sporta Nadu Tešanović za potpredsednicu iz reda hrvatskog naroda.

Prethodno je ministar prosvete i kulture Anton Kasipović razrešen dužnosti potpredsednika Vlade RS-a iz reda hrvatskog naroda, a što je još ranije tražio zbog, kako je navodio, previše obaveza u resoru prosvete.

Nedostatak kvoruma pravio je delimično problem, ali je bilo vidljivo da su se na sednici pojavili pojedini poslanici SNSD-a koji su ranije, i po oceni CCI-a, rijetko „svraćali“ u entitetski parlament.

Uz kraću raspravu i skoro jednoglasno, usvojeni su nacrti zakona o zaštiti od nasilja u porodici, o zaštiti i spasavanju u vanrednim situacijama, o uslovima i postupku verifikacije opštih obaveza RS-a te o nacionalnim parkovima „Kozara“ i „Sutjeska“, o izmenama i dopunama Zakona o Penzijskom rezervnom fondu RS-a, kao i o izmenama i dopunama Zakona o inspekcijama u RS.

Dok se u Skupštini vodila rasprava, poslanici opozicije su zasedanje pratili iz skupštinskih klubova. I danas su ponovili ogorčenje jer skupštinski odbori nisu dali saglasnost da se raspravlja o njihova tri zakona - o dopuni Zakona o sprečavanju sukoba interesa u organima vlasti RS-a, kao i o zakonima o boračkim i penzionim pravima koji predviđaju da se za te kategorije vrate ranija prava po osnovu penzija i boračkih naknada.
XS
SM
MD
LG