Dostupni linkovi

Iduće sedmice o skraćenju mandata Skupštini Crne Gore


Crnogorskoj Skupštini će sljedeće sedmice biti skraćen mandat, na inicijativu Demokratske partije socijalista (DPS), koju su danas podržali Socijaldemokratska partija (SDP) i Bošnjačka stranka(BS), a parlamentarni izbori će najvjerovatnije biti održani u oktobru.

Poslanik Nove srpske demokartije (Nova), Goran Danilović kazao je na konferenciji za novinare, nakon sjednice kolegijuma, da je danas konstatovano postojanje parlamentarne većine za skraćenje mandata parlamentu, i da je to predlog DPS-a, koji su podržali SDP i BS.

Prema njegovim riječima, ta dovoljna većina da se mandat skrati, što će se najvjerovatnije desiti u sledeću srijedu.

“Parlamentarna većina sebi skraćuje mandate jer je nesposobna da ga završi, a i Vlada je nesposobna da toliko istraje. Ta većina želi nove izbore i po cijenu skraćenja mandata, jer bolje izbori na jesen, nego na proljeće kad im je vrijeme, jer Vlada ne može da predvidi kako će biti tokom zime”, rekao je Danilović.

Prema njegovim riječima, izgovor za tu odluku se mogao pretpostaviti – potreba da se evropskim integracijama posveti u punom kapacitetu. “Kao da neko Vladi brani da sljedećih, gotovo godinu radi u punom kapacitetu”.

On je pojasnio da namjerno govori o odluci “parlamentrane većine” jer je kazao da se ta partija protivi skraćenju vlastitog mandata, jer smatra da je parlament, “kakav-takav bolji, a posebno njegova opozicija, od Vlade i bilo bi bolje da smo izbore dobili nakon njenog pada”.

Danilović je podsjetio da će sjutra biti izabrana dva nova ministra a da će parlament sledeće sedmice sebi skratiti mandat. “Odavno nije bilo takve stvari, vjerujem da će to biti dobar nauk građanima”.

Danilović je rekao da su ih kolege iz DPS-a obavijestile da će od predsjednika države tražiti da se parlamentarni izbori održe u oktobru.

On je, u vezi predsjedničkih izbora, naveo da je predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić rekao da će predsjedničke izbore raspisati jednio ako parlamentarne partije postignu konsenzus o tome.

On je rekao da skupštinska većina ima želju i većinu u lokalnim parlamentima da se sa vanrednim parlamentarnim održe i izbori u Kotoru, Budvi i Nikšiću.
XS
SM
MD
LG