Dostupni linkovi

AI apeluje na Obamu


Amnesty International pozvao je u utorak američkog predsjednika Baracka Obamu da pokaže "istinsko vodstvo" tokom ključnih pregovora o trgovini oružjem i odbaci prijedloge koji bi ozbiljno ugrozili ljudska prava.

U New Yorku su u toku pregovori zemalja članica UN-a koje raspravljaju o tekstu potencijalno istorijskog važnog Međunarodnog sporazuma o trgovini oružjem. Taj bi sporazum mogao pridonijeti okončavanju razornih posljedica neodgovorne i loše regulisane trgovine oružjem, kaže se u saopštenju AI-a.

Dužnosnici Obamine administracije nagovijestili su da žele da se u Sporazum uključi tzv. oslobađajuća klauzula koja bi omogućavala da prilikom odlučivanja o trgovini oružjem razlozi nacionalne sigurnosti dobiju prednost pred svim ozbiljnim pitanja ljudskih prava.

Sad kad pregovori o Sporazumu o trgovini oružjem ulaze u ključnu završnu fazu, vrijeme je da predsjednik Obama istupi i pokaže da je američka administracija ozbiljna kad je u pitanju zaštita ljudskih prava, izjavila je Suzanne Nossel, izvršna direktorica Amnesty Internationala SAD-a.

Svaka oslobađajuća klauzula koja bi u Sporazumu imala prednost pred ljudskim pravima poslala bi poruku da države mogu nastaviti s trgovinom oružjem kao i dosad. Upravo su civilne žrtve i dugotrajno nasilje u Siriji pravi podsjetnik na to zašto je potreban snažanSporazum o trgovini oružjem u kojem su ljudska prava na prvom mjestu. Milioni života zavise o tome hoće li čvrsta zaštita ljudskih prava biti uključena u konačni Sporazum, kaže se u saopćenju AI-a.

Amnesty International poziva vlade da osiguraju uključivanje tzv. „Zlatnog pravila“ o ljudskim pravima u Sporazum. To bi značilo zaustavljanje svake isporuke oružja ako postoji znatan rizik da će dostavljeno oružje biti korišteno za ozbiljna kršenja ljudskih prava.

Mnoge vlade, kažu u AI-u, kao i većina američkih saveznika podupiru ovo stajalište. Međutim, neke utjecajne zemlje, Kina, Rusija i SAD, zalažu se za blaža pravila. Pored toga, Kina, SAD, Sirija i Egipat izrazile su svoje protivljenje uključivanju kontrole streljiva u Sporazum.

Kao država koja je najveći svjetski izvoznik oružja i kao stalna članica Vijeća sigurnosti UN-a, SAD imaju posebnu dužnost dovesti pregovore do uspješnog završetka. Zadnje dvije sedmice pregovora pružaju predsjedniku Obami veliku priliku da bude predvodnik u postizanju ovog cilja, ističe Nossel.
XS
SM
MD
LG