Dostupni linkovi

Sastanak Arapske lige povodom novih informacija o smrti Arafata


Članovi Arapske lige sastaće se danas u Kairu kako bi razmatrali nove informacije o uzrocima smrti palestinskog lidera Jasera Arafata 2004. godine.Vanrednom sastanku, koji je sazvan na zahtjev Tunisa i Palestinske uprave, prisustvovaće predstavnici stalnih članica.

Početkom jula katarska televizija Al Jazeera objavila je da je bivši palestinski lider Jaser Arafat 2004. godine bio otrovan radioaktivnim polonijumom, nakon čega je Palestinska uprava dozvolila ekshumaciju tijela Jasera Arafata.

Švajcarski institut, koji je ispitivao Arafatovu odjeću, saopštio je da je pronašio "iznenađujuće visoke nivoe" polonijuma 210, iako simptomi opisani u zdravstvenom dosijeu palestinskog predsjednika ne odgovaraju radioaktivnom agentu.

Jaser Arafat je od aprila 2002. godine bio u rezidenciji koju je opkolila izraelska vojska u kvartu u Ramali, na Zapadnoj obali, odakle je jedino odlazio na liječenje u Francusku.

Umro je u Francuskoj vojnoj bolnici, u koju je prebačen iz Ramale 11. novembra 2004. godine.

Francuski ljekari, koji su pokušavali da mu pomognu, nisu mogli da ustanove glavni uzrok njegove smrti, a francuski zvaničnici su, pozivajući se na zakone o privatnosti, odbijali da objelodane detalje o prirodi njegove bolesti.
XS
SM
MD
LG