Dostupni linkovi

Grubač: Ustav Srbije je prevaziđen i mora se menjati


Bivši predsednik Saveznog ustavnog suda Momčilo Grubač kaže da se Ustav Srbije mora menjati jer je "prevaziđen" i jer nije donet na legitiman način.

"Pitanje izmene Ustava besumnje predstavlja prvorazredno pitanje u Srbiji i što pre do toga dođe, tim bolje", rekao je Grubač za novosadski list "Mađar so".

On je ocenio da nije problem u odluci Ustavnog suda da suspenduje pojedine nadležnosti Vojvodine, već je problem u samom Ustavu Srbije.

"Ustav je, naime, stvorio dve vrste autonomije: jedna je južna, a druga severna autonomija. Već i ta činjenica izaziva sumnju i nikako ne može biti smatrana legitimnim načinom rešavanja. Upravo zbog toga, ali i zbog mnogih drugih razloga, recimo i zbog evropskih integracija, bićemo prinuđeni da ga menjamo", rekao je Grubač.

On upozorio da uporno guranje pod tepih pitanja definisanja autonomije Vojvodine može da dovede i do dramatičnije situacije, pa i do napetosti i do protesta.

"Nikada pitanje autonomije nije zaista stiglo na dnevni red, nikada politički predstavnici Vojvodine i republike o njemu suštinski nisu razgovarali", kazao je Grubač.

On je podsetio je da je referendum o Ustavu Srbije 2006. godine u Vojvodini propao i ocenio da je to "jedan prilično jasan signal", koji bi bilo koja vlast bila obavezna da registruje i primi k znanju.

"Desilo se, međutim, da je država ćutke prešla preko toga i nije na dnevni red stavila ni to pitanje, što je dovelo do sadašnje situacije", kazao je Grubač.
XS
SM
MD
LG