Dostupni linkovi

Džombić: Kinezi zainteresovani za gradnju autoputa Banjaluka-Split


Kineske kompanije zainteresovane su za izgradnju autoputa od Banjaluke preko Mliništa do Splita, rekao je predsjednik Republike Srpske (RS), Aleksandar Džombić.

"Tačno je da su zainteresovani. Tražili su dokumentaciju. U okviru odluke kineske Vlade žele da izdvoje značajna sredstva za infrastrukturne projekte u regionu i putem svojih banaka podrže izvođače radova", rekao je Džombić.

On je dodao da je za taj projekat zainteresovana i Hrvatska, napominjući da se radi o 90 kilometara autoputa u Republici Srpskoj, oko 20 kilometara u Federaciji Bosne i Hercegovine (BiH), te oko 20 kilometara do Splita, prenosi SEEbiz.

"Oni su jako zainteresovani da obezbijede kredit po povoljnim uslovima, negdje između tri i četiri odsto, kako bi ušli u poziciju da bi gradili taj put", objasnio je Džombić.

Kinezi su ranije potpisali ugovor za izgradnju autoputa Banja Luka - Doboj, ali nakon probijanja nekoliko rokova nijesu mogli da dostave traženu bankarsku garanciju na 400 miliona EUR.

Nakon toga Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) je ponudila kredit od 150 miliona EUR za trasu od Prnjavora do Doboja, što je RS i prihvatila.
XS
SM
MD
LG