Dostupni linkovi

Netanjahu: Samospaljivanje Silmana je velika tragedija


Izraelski premijer Benjamin Netnijahu ocenio je da se dogodila "velika i lična tragedija", nakon što se Moše Silman (57) zapalio juče tokom socijalnih protesta.

Silman se zapalio benzinom na demonstracijama u Tel Avivu organizovanim povodom godišnjice prošlogodišnjih protesta koji su potresali Izrael.

On je trenutno u kritičnom stanju, na intenzivnoj nezi u Medicinskom centru Šeba, kraj Tel Aviva, gde je prenet posle ponoći.

Ima opekotine drugog i trećeg stepena na 94 procenata svog tela. Netanijahu mu je zaželeo potpun oporavak, zatraživši od socijalnih službi da se pozabave njegovim slučajem.

Silmanovo propadanje počelo je 8. oktobra 2002, piše izraelska štampa. Tog dana je Nacionalni insitutut za osiguranje konfiskovao jedan od četiri kamiona koji je koristio u svojoj kompaniji "Miki transport", a razlog je bio dug.

Izraelska štampa detaljno je navodi šta mu se sve u životu dešavalo i kako je nakon smrti njegove majke oduzet njen stan, a posle mu se pogoršalo zdravlje i doživeo je moždani udar.

Živeo je sa oko 580 dolara penzije za onesposobljene, ali je kategorizvan kao neko ko je izgubio pola svoje sposobnosti za rad. Sestre su mu pomagale, a dok je bio u bolnici govorio je da mu je situacija odlična jer može da se hrani tri puta na dan.

Pokušavao je da nađe posao ali njegova dozvola za vožnju je povučena zbog zdravlja. Silman je učestvovao u socijalnim protestima prošle godine.

Do sinoćnjeg incidenta živeo je u jednosobnom stanu prijatelja koji bi morao da napusti sledeće nedelje.
XS
SM
MD
LG