Dostupni linkovi

Dačić o konceptu nove vlade


Mandatar Ivica Dačić izjavio je danas da nova vlada mora da smanji nepotrebne državne troškove, da doprinese da Srbija postane zemlja socijalne pravde i da se zalaže za pravedniju raspodelu bogatstva.

"Mi smo u sporazumu definisali da ćemo s jedne strane biti radiklani u smislu kresanja svih nepotrebanih troškova države, ali i da ćemo svojim merama doprineti i da država bude zemlja socijalne pravde, kako piše i u Ustavu Srbije", rekao je Dačić gostujući na Prvoj televiziji.

Dačić je naglasio da je suština u tome da nova vlada mora da sarađuje sa socijalnim partnerima, kao što su sindikati, ali i da postigne dogovor sa finansijskim sektorom.

Lider SPS-a je naveo da želi državu u kojoj količina iznesenih para iz zemlje neće biti veća od investicija u Srbiji.

"Govorim o društvenoj odgovornosti - nova vlada može da postigne socijalni dogovor sa nosiocima finansijske grane, ali i socijalnim partnerima kao što su sindikati, jer to je suština svega", rekao je Dačić.

On je kazao da svi državni organi, uključujući i Narodnu banku Srbije, treba da budu svesni težine ekonomske situacije i da, nezavisno od političkih odnosa, niko ne treba da se "robuje" konceptu ekonomske politike koji je svuda u svetu, kako je naveo, napušten.

"Nemačka i Francuske su postigle te kompromise – uspostavljanje makro-ekonomske stabilnosti, štednje, ukidanje nepotrebnih kancelarija, ali su se složile da treba više ulagati u društveni razvoj odnosno stvarati fondove koji će omogućiti veći privredni rast, a time izlasak iz krize", rekao je Dačić.

Dačić je kazao da u razgovorima oko formiranja nove vlade nije bilo suštinskih neslaganja i da su sporazum o koaliciji razmatrale Srpska napredna stranka, Ujedinjeni regioni Srbije i koalicija okupljena oko Socijalističke partije Srbije.
XS
SM
MD
LG