Dostupni linkovi

Mladi matematičar iz Srbije Teodor fon Burg najbolji na svetu


Osvajanjem svog četvrtog zlatnog odličja na međunarodnim takmičenjima, maturant Matematičke gimnazije iz Beograda Teodor fon Burg postao najbolji mladi matematičar u svetu.

Na 53. međunarodnoj matematičkoj olimpijadi koja se od 4-16. jula održava u Argentini, Teodor je osvojio zlatnu medalju, što je njegovo četvrto zlatno međunarodno odličje. Time je, uz bronzu i srebro koje je osvojio kao dečak, obezbedio je status najboljeg svetskog takmičara svih vremena.

U 53 godine dugoj istoriji postoje još samo tri osobe kojima je ovo pošlo za rukom.

Do sada su na međunarodnim matematičkih olimpijadama 11 matematičara osvojili Fields-ove medalje i još oko 20 matematičara osvojilo je najprestižnija naučna priznanja iz matematike i računarstva.

Teodor fon Burg jedini je osvojio šest medalja, od kojih četiri zlatne.

Fon Burg od sedmog razreda osnovne škole, kao učenik oglednog odeljenja, pohađa Matematičku gimnaziju.

Posle završene osnovne, nastavlja školovanje u Matematičkoj gimnaziji, gde je ove godine i maturirao, a na studije odlazi u Oksford.

Još kao osnovac takmičio se sa srednjoškolcima i osvajao medalje: 2007. u Vijetnamu je osvojio bronzanu medalju, 2008. u Španiji srebrnu, a 2009. u Nemačkoj, 2010. u Kazahstanu, 2011. u Holandiji i ove godine u Argentini osvaja zlatne olimpijske medalje.
XS
SM
MD
LG