Dostupni linkovi

Sirija: Posmatrači UN posetili mesto masakra


Posmatrači UN u Siriji obišli su u subotu selo Tremza u centralnom delu zemlje, u kome je pre dva dana ubijeno više od 150 ljudi, saopštili su portparolka misije UN i opozicioni aktivista.

Kako je agenciji Frans pres rekla portparolka misije UN Suzan Gošeh, grupa posmatrača posetila je Tremzu, a opozicioni aktivista Abu Gazi je naveo da su, tom prilikom, razgovarali s meštanima i "obišli mesta koja su bombardovana i na kojima su bili tragovi krvi". Sirijski opozicioni aktivisti tvrde da su snage sirijskog režima u četvrtak u selu Tremza ubile više od 150 ljudi u napadu koji je izveden helikopterima i tenkovima.

Zapadne zemlje osudile su u petak masakr u Tremzi, a Rusija je pozvala da se to krvoproliće ispita, mada rusko ministarstvo spoljnih poslova nije direktno okrivilo nijednu stranu u sirijskom sukobu, koji traje već skoro 16 meseci.

Generalni sekretar UN Ban Ki-mun i međunarodni izaslanik za Siriju Kofi Anan pojačali su juče pritisak na podeljeni Savet bezbednosti UN, pozivajući ga da zatraži prekid eskalacije nasilja u Siriji i da insistira na posledicama ako do toga ne dođe.

Oni su, istovremeno, optužili sirijsku vladu za kršenje rezolucija Saveta bezbednosti UN zbog upotrebe artiljerije, tenkova i helikoptera u napadu na selo Tremzu, preneo je AP, a Anan je naveo da je napad na to selo "užasan podsetnik da se rezolucije Saveta bezbednosti i dalje krše". Savet bezbednosti UN započinje nove razgovore o rezoluciji o Siriji, dok pojedini zapadni izaslanici ističu da novo nasilje ukazuje da su neophodne strože mere.
XS
SM
MD
LG