Dostupni linkovi

AI: I sirijski pobunjenici krše ljudska prava


Sirijski pobunjenici takođe krše ljudska prava u borbama protiv snaga predsednika Bašara al Asada, mada su ovi događaji manje značajni u odnosu na nasilje koje provodi sirijski režim, rekla je članica organizacije za ljudska prava "Amnesti internešnel" Donatela Rovera.

Istražiteljka Rovera, koja je nedavno provela nekoliko sedmica u Siriji, rekla je da je jasno kako pojedini pobunjenici koriste brutalne taktike u borbi protiv članova snaga bezbednosti.

"Pobunjenici privode ljude, tuku ih, a ponekad i ubijaju", rekla je Rovera.

Prema njenim rečima, broj članova naoružane opozicije raste i, kako se sukobi pojačavaju, sve se češće dešava da se pojedini članovi prebijaju, privode i ubijaju Asadove vojnike.

Kako prenosi Rojters, "Amnesti internešnel" često prati ovakve incidente putem snimaka na "Jutjubu" koje postavljaju članovi opozicione Slobodne sirijske vojske.

Rovera je istakla da vlada snosi najveći deo odgovornosti za pojačanje nasilja u Siriji i da Asadove snage napadaju cela sela u pokušajima da potisnu naoružane pobunjenike.

Opozicija navodi da su sirijske snage u poslednjem masakru u četvrtak helikopterima, atriljerijom i tenkovima napale selo Tremšeh u regiji Hama. Članovi opozicije procenjuju da je nastradalo najmanje 200 ljudi, mada još nije provedena nezavisna istraga o masakru.

Sirijska državna televizija za napad okrivljuje "naoružane terorističke grupe".
XS
SM
MD
LG