Dostupni linkovi

Pajtić: Brukaju nas u očima međunarodne zajednice


Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić izjavio je da su neki delovi odluke Ustavnog suda Srbije (US S) o nadležnosti Vojvodine paradoksalni i da se kose s međunarodnim ratifikovanim konvencijama.

"Zbog svega toga, brukaju nas u očima međunarodne zajednice... Jasno je da 'tajming' (odluke) nije bio slučajan. Ovo je neka vrsta političkog pozicioniranja onog dela sudija US S koji su glasali za ovakvu odluku", rekao je Pajtić u intervjuu za Politiku.

On je kazao da zbog toga nije "neobično da je (odluka) objavljena istog dana kada je potpisan koalicioni sporazum novih partnera na republičkom nivou, odnosno dan pre nego što je konstituisana nova pokrajinska vlada".

Pajtić je naveo da je tom odlukom "US S prilično kompromitovao sam sebe, ali i ideju o izgradnji nezavisnih institucija u Srbiji" i dodao da se kao pravnik može složiti d US S u nekim segmentima odluke, ali da su "neki segmenti zaista paradoksalni".

Kao jedan od primera naveo je odluku kojom se osporava prenos pokrajinskih nadležnosti na nacionalne savete čime se, prema njegovoj oceni, širi nadležnost pokrajine i vraćaju joj se osnivačka prava nad dvadesetak manjinskih medija.

Pajtić je rekao da se time krše stečena prava manjinskih zajednica "da preko svojih predstavnika u nacionalnim savetima upravljaju tim medijima".

"Ovo je jedinstven primer u Evropi, da Ustavni sud suzi obim stečenih prava nacionalnih manjina... Protivustavnom je proglašena kvalifikacija da se u Vojvodini neguju evropske vrednosti", istakao je Pajtić koji je funkcioner Demokratske stranke.

Ustavni sud Srbije osporio je dvadesetak odredbi Zakona o utvrđivanju nadležnosti Autonomne pokrajine Vojvodine, među kojima su i ona da je Novi Sad glavni grad Pokrajine, kao i da Vojvodina može osnivati svoje predstavništvo u Briselu.
XS
SM
MD
LG