Dostupni linkovi

Vlada SAD: U Iraku rasipan novac poreskih obveznika


Američka služba koja nadzire obnovu Iraka saopštila je u petak da su milijarde dolara američkih poreskih obveznika možda bespotrebno potrošene u Iraku usled rasipanja i pronovera.

Američka vlada posle više godina analiziranja na šta je potrošena 51 milijarda dolara namenjena obnovi Iraka s izvesnošću može reći da je bačeno mnogo novca, ali ne i precizno koliko, navodi agencija AP.

Jedan od primera kako je rasipan novac američkih poreskih obveznika u Iraku tiče se nabavke armature i ventila za cevi - jedan dobavljač je naplatio 80 dolara za deo za vodovodne cevi koji je rivalna kompanija prodavala za 1,41 dolara.

Specijalni generalni inspektorat Fonda za obnovu Iraka u poslednjem revizorskom izveštaju naveo je niz manjkavosti u opravdavanju sredstava koje su "milijarde dolara američkih poreskih obveznika izložile riziku da budu bačene i proneverene".

"Preciznu sumu koja je izgubljena zbog prevara ili rasipanja nikada neće biti moguće saznati", navodi se u izveštaju i dodaje da bi ta suma "mogla biti znatna".

Kao objašnjenje loše kontrole Specijalni generalni inspektorat Fonda za obnovu Iraka navodi nasilje, promene ciljeva američke administracije u Iraku i promene načina poslovanja s ugovaračima poslova.
XS
SM
MD
LG