Dostupni linkovi

U Madridu i Valensiji demonstracije zbog mera štednje


Nekoliko stotina zaposlenih u državnim službama u Španiji protestovalo je u petak u Madridu i Valensiji zbog odluke vlade da sprovede mere štednje kojima se smanjuju plate i povećavaju porezi.

Cilj novog paketa mera štednje vlade u Madridu je da se u budžetu do 2015. uštedi 65 milijardi evra zbog velikog deficita. Oko pet stotina demonstranata u Madridu bili su o obučeni u crninu, neke žene su nosile i crni veo, a tokom protesta saobraćaj je bio blokiran na nekoliko mesta u centru grada.

Protesti su organizovani i u Valensiji, gde je više stotina zaposlenih u ministarstvu pravde uzvikivalo "Ruke u vis, ovo je pljačka".

Državni službenici u Španiji primaju platu 14 puta godišnje, ali su one 2010. godine u okviru prvog paketa mera štednje bile smanjene za oko pet odsto. Španska vlada namerava da državnim službenicima ukine platu koju su dobijali pred Božić.

Merama štednje biće pogođeni i španski premijer, članovi njegovog kabineta i poslanici. U Španiji trenutno ima oko tri miliona zaposlenih u državnim službama.
XS
SM
MD
LG