Dostupni linkovi

SFF: Predstavljena knjiga fotografija "Bosna 1992-1995"


Knjiga fotografija "Bosna 1992-1995 - Ratni izveštači i potraga za identitetom!" predstavljena je u sredu uveče u Sarajevu, u okviru Dana ljudskih prava Sarajevo Film Festivala (SFF), posvećenog Danu sećanja na žrtve srebreničkog genocida.

Ratni reporter Remy Ourdan kazao je da se ova knjiga sastoji od najboljih ratnih fotografija BiH i predstavlja svedočenje foto-reportera koji su tokom rata boravili u BiH.

"Primetio sam da mnoge moje kolege u Londonu, Parizu, Njujorku, Kabulu... sve vreme govore o Sarajevu. Prošlog septembra sa grupom fotografa odlučili smo da se vratimo i da radimo na knjizi. Od 6. aprila skoro svaki dan primam pisma i e-mailove od građana Sarajeva, a u vezi sa knjigom", rekao je Ourdan.

Ovu fotomonografiju čine najupečatljivije ratne fotografije nastale tokom agresije na BiH, čiji su autori velika reporterska imena.

"Uglavnom, reporteri su nestabilne, užurbane individue. Oni dođu, i oni odu. Oni su često izvrsni profesionalci, posvećeni govoru istine. Ali se retko zadržavaju, uvek žureći na drugi kraj sveta. To je jednostavno tako kako jeste. U Sarajevu, stvari su bile drugačije. Rat je došao kao iznenađenje i dopisnicima, i za neke, ostati u Sarajevu bilo je očigledno. Uzdrmani onim što su videli, brojni reporteri ostali su živeti u Sarajevu, ili su se često vraćali. Skovali su oni veze sa gradom i Sarajlijama. Neretko, oni koji su bili ranjeni, vraćali su se čim bi ih pustili iz bolnice, samo da mogu nastaviti pričati priču. Oni, takođe, su postali Sarajlije", napisao je Ourdan.
XS
SM
MD
LG