Dostupni linkovi

Rabin: Zločne u Srebrenici dopustio svijet svojim ćutanjem


Rabin glavne njujorške sinagoge Artur Šnajer (Arthur Schneier) kazao je danas na
komemorativnom skupu u Potočarima da je "zločin počinjen u ime vjere, najveći zločin".

"Brutalnost onoga što se ovde dogodilo ne može se nikada zaboraviti. Razmjere ovog zločina se moraju pamtiti, a ne poricati jer se istorijske činjenice ne mogu mijenjati", rekao je Šnajer i istakao da saosjeća sa građanima Podrinja jer je i sam u holokaustu izgubio sve članove porodice.

"Ipak, nisam se okrenuo ni protiv boga ni protiv ljudi. Cio život sam posvetio izgradnji mostova među ljudima, u traganju za mirom i pravdom, a sve u spomen na moju porodicu i milione koji su ubijeni", kazao je rabin.

"Jedini greh žrtava jeste što su postojale, što su rođene, što su sanjale i voljele kao ljudska bića", rekao je on.

"Bio je to zločin protiv Evrope, protiv boga, čovječnosti, a mi moramo na ovaj sveti dan da kažemo: Nikada više! - i da to zaista i mislimo", poručio je Šnajer.

Ukazao je da za počinioce ovog zločina, oproštaja nema jer "oni nose ožiljak koji niko ne može da izbriše. Ali koliko god vremena bude trebalo, pravda mora biti zadovoljena. Dok osuđujemo neporeciv zločin, moramo priznati da ostatak svijeta, kao i mi, snosi dio krivice. Kao što je ovaj zločin protiv čovječnosti, cijelo čovečanstvo je odgovorno jer je taj zločin dopustilo", rekao je rabin.

Rabin je ukazao da je zločine u Srebrenici "dopustio svet koji je ćutao i nije upotrebio svoju moć da spreči tragediju".

Prema njegovim riječima, ćutanje nije rešenje, "ono samo ohrabruje počinioce, pa se zbog ćutanja plaća visoka cijena".

Rabin je dodao da je to lekcija koju svijet danas mora da ponovo nauči, ističući da upravo veliku tragediju čini sirijski režim protiv svog naroda.
XS
SM
MD
LG