Dostupni linkovi

Opozicija: Bez promjene ruskog stava o Siriji


Rusija nije promenila stav o Siriji, saopštili su danas u Moskvi lideri sirijske opozicije u egzilu, poslije razgovora s ministrom spoljnih poslova Sergejom Lavrovom.

"U ime cijele sirijske narodne opozicije, potvrđujem da dijaloga neće biti dok sirijski predsjednik Bašar al-Asad ne ode s vlasti. Rusija ima drugačije mišljenje", kazao je novinarima Abdel Baset Sajda, šef Nacionalnog savjeta Sirije, najveće sirijske opozicione koalicije u inostranstvu.

"Nismo videli napredak u ruskim stavovima. Bio sam ovde prije godinu dana i (ruski) stav se nije promenio", kazao je novinarima Burhan Galiun, član uprave Nacionalnog savjeta Sirije, čiji je donedavno bio šef.

"Razgovarali smo o poziciji Rusije. Sada ih bolje razumemo. Ali, Moskva nije promenila stav. Moskva veruja da el-Asada još podržava većina sirijskog naroda", kazao je član savjeta Munzer Mahos.

Abdel Baset Sajda izjavio je ranije danas, na početku razgovora sa Lavrovom, da je u Siriji u toku revolucija.

"Događaji u Siriji nisu samo neslaganje između opozicije i vlade, već revolucija", kazao je svom sagovorniku Abdel Baset Sajda i uporedio situaciju u svojoj zemlji sa onom u Rusiji u vreme raspada SSSR-a 1991.

Ruski ministar Lavrov izrazio je zadovoljstvo što direktno razgovara sa Sajdom "u ovom ključnom trenutku za Siriju" i istakao da želi da "još jednom razjasni" poziciju Moskve u odnosu na sirijsku krizu, posebno stav da je za rešenje krize od suštinskog značaja dijalog sukobljenih strana.

Saveznica Damaska, Rusija je nezaobilazni faktor u rešenju sirijske krize. Moskva je u UN blokirala sve prijedloge rezolucija kojima se osuđuje represija i odbija da prekine podršku Damasku uprkos kritikama.
XS
SM
MD
LG