Dostupni linkovi

Sjednica Skupštine Srbije vjerovatno 23. jula


Nakon potpisivanja koalicionog sporazuma između SNS-SPS-URS, očekuje se i nastavak konstitutivne sednice Skupštine Srbije.

Sjednica će se vjerovatno održati 23. jula, navodi B92.

Prema riječima doskorašnje predsjednice parlamenta Slavice Đukić Dejanović, najpre treba očekivati konstituisanja parlamenta, a potom i usvajanje zakona o vladi i ministarstvima, što je preduslov za izbor nove vlade.

Ona je Tanjugu rekla da poslanici najpre u nastavku konstitutivne sjednice treba da izaberu predsjednika i potpredsjednike Skupštine Srbije, generalnog sekretara i skupštinska tijela.

Budući da je već sad očigledno da će nova vlada imati manji broj ministarstava u odnosu na prethodnu, potrebno je, kako je ukazala, da se usvoje zakoni o vladi i ministarstvima.

Đukić Dejanović je podsjetila da kada ti zakoni stignu u republički parlament prvo predstoji načelna rasprava o njima, a potom i podnošenje amandmana i njihovo razmatranje.

"Onda se izglasava zakon kako bi ministarstva mogla regularno da funkcionišu po novoj šemi, jer je očigledno da će se broj ministarstava smanjiti", objasnila je Đukić Dejanović i dodala da kada se usvoje zakoni o ministarstvima i o vladi najviše zakonodavno telo može birati novu vladu.

Ona je ukazala da je potrebno da prodje najmanje tri ili četiri dana izmedju nastavka konstitutivne sednice skupštine i sednice na kojoj će biti izabrana vlada.

Đukić Dejanović je podsjetila i da će Administrativni odbor Skupštine Srbije u tom periodu imati zadatak da usvoji ostavke na poslaničke mandate, koje treba da podnesu kandidati za nove ministre, a koje moraju podnijeti prije izbora vlade.
Još nema zahtjeva za zakazivanje sednice

Međutim, predsjedavajući Skupštine Srbije Zaharije Trnavčević izjavio je danas da još nije dobio zahtjev za zakazivanje nastavka konstitutivne sjednice parlamenta.

On je agenciji Beta rekao da će nastavak sjednice zakazati kada bude zvanično obaviješten o formiranju nove parlamentarne većine.
XS
SM
MD
LG