Dostupni linkovi

Nikolić: Članstvo u EU strateški cilj Srbije


Predsjednik Tomislav Nikolić poručio ministarki inostranih poslova Kipra Erato Kozaku Markulis da je članstvo Srbije u EU strateški cilj srpske spoljne politike.Taj cilj, prema njegovim rečima, garantuje nove perspektive za razvoj domaće privrede.

Nikolić je poručio i da je neophodno da Srbija brzo dobije datum za otpočinjanje razgovora o priključenju EU.

Markulis je ocijenila da je Srbija vrlo bitna zemlja u regionu i da se nada da će već u decembru biti postignut napredak u procesu njenog priključenja EU, saopšteno je iz Nikolićevog kabineta.

Ministarka inostranih poslova Kipra boravi u Beogradu, u njenoj prvoj zvaničnoj posjeti otkako je Kipar 1. jula preuzeo predsjedavanje EU.

Markulis se ranije danas sastala sa šefom diplomatije Srbije Vukom Jeremićem. On je, na konferenciji za novinare nakon razgovora sa kiparskom ministarkom, izjavio je da bi zahtev Kosova za prijem u članstvo UN, za vrijeme njegovog predsjedavanja Generalnom skupštinom svjetske organizacije, bio akt besmislene provokacije, koji on ne bi dozvolio.

"Dok god Srbija predsedava UN, a to je narednih godinu dana, to bi moglo da se desi samo preko mene mrtvog", poručio je Jeremić.

On je izrazio nadu da neće doći do podnošenja tog zahteva.

Markulis će, kako je najavljeno, razgovarati i sa mandatarom za sastav nove vlade Ivicom Dačićem i bivšim predsjednikom Srbije i liderom DS Borisom Tadićem.

"Cilj posjete je da se naglasi koliko je za Kipar, kao zemlju koja predsjedava EU, važno da ohrabri i ojača perspektivu Zapadnog Balkana u EU, a posebno evropsku perspektivu Srbije, koja je za nas ključna zemlja u regionu", rekla je Tanjugu ambasadorka Kipra Nafsika Krusti.
XS
SM
MD
LG