Dostupni linkovi

Kacin: Da se ne zaboravi Srebrenica


Izvjestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin izjavio je danas da istina o tragediji u Srebrenici nikada neće biti zaboravljena.

"Sećanja na tragediju u Srebrenici su uvjek bolna. Prošle godine smo prvi put otišli na komemoraciju u Potočare svjesni da je Ratko Mladić, glavni i najodgovorniji arhitekta genocida nad Bošnjacima konačno izručen međunarodnoj ruci pravde", naveo je Kacin u saopštenju povodom 17. godišnjice genocida u Srebrenici.

Iako, prema njegovoj ocjeni, nijedan sudski proces "ne može vratiti vijreme nazad i izbrisati strahote koje je nacionalni tribalizam donio zapadnom Balkanu, danas se ipak može reći da je proces pomirenja napokon krenuo".

Prema njegovim riječima, "svake godine nas novi pogreb novih prepoznatih žrtava podsjeti na strašan zločin, koji više ne poriču ni srpske vođe".

On je, pored ostalog, ukazao da je i predsjednik Srbije Tomislav Nikolić priznao da se u Srebrenici desio "strašan zločin".

Kacin je takođe naveo i da "svi srpski rukovodioci zbog budućnosti regiona i budućih generacija, kojima se ne smijeju ostaviti rasprave o tom pitanju, moraju prihvatiti činjenicu da se u Srebrenici desio genocid, planiran, organizovan i izveden od političkog i vojnog vrha tadašnje Republike Srpske".
XS
SM
MD
LG