Dostupni linkovi

Cameron: Nikada ne smijemo zaboraviti genocid u Srebrenici


Danas kada se obilježava 17. godišnjica genocida u Srebrenici, gdje je više od 8.000 muškaraca i dječaka Bošnjaka izgubilo život, a britanski premijer David Cameron izrazio je najdublje suosjećanje ožalošćenim i svima onima koji su izgubili svoje najmilije tokom sukoba na Balkanu, saopšteno je iz Ambasade Velike Britanije u BiH.

"Nikada ne smijemo zaboraviti čin genocida počinjenog u Srebrenici, niti se ikada smije negirati. Važno je ovu priliku iskoristiti da se podsjeti na to i potvrdi ubjeđenje da svijet mora djelovati na sprječavanju takvih zločina", kazao je Cameron.

Naglasio je da je od 1995. godine napravljen značajan napredak ka dostizanju pravde za žrtve ratnih zločina na Balkanu, podsjećajući da je u toku suđenje Ratku Mladiću pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju u Hagu što je i dokaz predanosti međunarodne zajednice da izvede pred lice pravde optužene za ratne zločine.

"Iako njegovo suđenje nikada neće biti kompenzacija porodicama žrtava, nadam se da će ono pomoći građanima BiH da se okrenu svjetlijoj budućnosti. Pozivam sve lidere i predstavnike vlasti u BiH da rade u duhu pomirenja i suradnje vodeći zemlju naprijed na putu ka članstvu u EU i NATO", izjavio je danas britanski premijer David Cameron.
XS
SM
MD
LG