Dostupni linkovi

Beograd: Održan skup "Nikada nećemo zaboraviti genocid"


Nevladina organizacija Žene u crnom organizovala je u utorak uveče u centru Beograda javni skup "Nikada nećemo zaboraviti genocid u Srebrenici!".

Predstavnica Žena u crnom Staša Zajović izrazila je žaljenje zbog odsustva bilo kakvog govora o genocidu u Srbiji što, kako je ocenila, potvrđuje kontinuitet politike i ideologije koja je dovela do toga. Zajović je rekla novinarima da najviši izraz negiranja Srebrenice predstavlja izjava predsednik Srbije Tomislava Nikolića koja ne samo da negira odluke međunarodnog suda i Haškog tribunala nego pokazuje duboki moralni pad.

"Smatramo da je naša odgovornost - kao civilnog društva, da nikada ne prestanemo da tražimo pravdu za žrtve, da pokažemo da nastavljamo izgradnju spomenika žrtvama genocida, kao i nastojanje da se 11. jul proglasi danom sećanja na genocid, da se shvate razmere i strahote i nepravde učinjene žrtvama i njihovim porodicama", kazala je Zajović.

Zajović je izrazila očekivanje da će vlasti dovesti do moralnog ozdravljenja i dodala da se nada da to neće biti povezano samo sa ispunjenjem međunarodnih obaveza.

Tokom skupa emitovana su svedočenja žena iz Srebrenice o genocidu i njihove poruke građanima Srbije u kojima pozivaju da se istina ne zaboravi, da se zločinci kazne.

U Potočarima kraj Srebrenice će 11. jula na 17. godišnjicu genocida biti sahranjeni posmrtni ostaci još 520 Bošnjaka.
XS
SM
MD
LG