Dostupni linkovi

Sirija: Vojska bombardovala Rastan poginulo najmanje 13 ljudi


Snage odane sirijskom režimu bombardovale su danas pobunjenički grad Rastan, 160 kilometara sjeverozapadno od Damaska, a teške borbe su uzrokovale smrt najmanje 13 osoba širom zemlje, saopštio je Sirijski opservatorij za ljudska prava.

Prema navodu ove nevladine organizacije, bombardiranje je bilo "teško", a militanti su ga nazvali "tragičnim".

"Ovo je zaista za plakanja. Imamo veliki broj povrijeđenih ali nemamo ljekara osim dva zubara. Ne možemo učiniti ništa za ranjene, ovo je tragično", rekao je putem Skypa agenciji AFP jedan pobunjenik koji je rekao da se zove Abu Radwan.

On je rekao: "Grad je bez struje, vode i snabdjevanja hranom. Bombardovali su dovod vode i uništili električne linije".

Prema opoziciji, Rastan je grad koji ima najveći broj dezertera i režim pokušava uzalud već mjesecima da ga zauzme.

Zatim, Homs, grad u središtu zemlje je svladan 33. dan od bombardiranja vojske koja je gađala nekoliko četvrti među kojima su i stari dio grada i Džurat el-Čajah, prema svjedočenju na terenu.

Jedan snimak iz Džurat el-Čajaha, kojega je napravila opozicija i poslala na Youtube, prikazuje napuštenu četvrt svu u ruševinama. Jedini zvuk koji se čuje bio je pjev ptica dok su prolazile slike ulica u ruševinama i kablovi razbacani po podu.

"Želimo dati ovaj snimak Prijateljima Sirije i Arapskoj ligi" sarkastičnim tonom je rekao nepoznati snimatelj. Zahvaljujemo im od srca za ono što su dali sirijskom narodu", dodao je on.

Među mrtvima u utorak bila su četiri civila, četiri vojnika i dva pobunjenika u Deri, Deir Ezoru, Homsu i Alepu, saopštio je Sirijski opservatorij za ljudska prava, koji je precizirao da je prethodnog dana poginulo 98 osoba.

Prema podacima Opservatorija više od 17.000 osoba je ubijeno od početka pobune protiv režima u martu 2011. godine. Trenutno je teško dobiti bilans iz nezavisnog izvora, s obzirom da je UN prestao da vodi evidenciju broja žrtava od kraja 2011. godine.
XS
SM
MD
LG