Dostupni linkovi

Kipar očekuje pozitivan odgovor od Moskve za zajam


Kipar očekuje pozitivan odgovor Moskve povodom zahtjeva za zajam od oko pet milijardi eura.Kako javlja kiparska televizija, sve informacije i izvještaji slažu se da bi još jedan ruski zajam bio u interesu obje zemlje.

Jedan ruski list objavio je da Rusija neće odbiti da pomogne Kipru, koja je jedna od četiri najveće ekonomije koja investira u Rusiju, dok neke od najvećih ruskih kompanija imaju svoje filijale na Kipru.

List, takođe, navodi da budžet zemlje ima posebnu odredbu kada se radi o pomoći Kipru.

Prošle godine Rusija je dala Kipru zajam od 2,5 milijardi eura.

Prošle sedmice, predsjednik Dimitris Hristofijas rekao je da ne vidi ništa pogrešno u simultanom traganju za zajmom od Rusije koji bi možda mogao da bude pod boljim uslovima od zajma EU.

"Mislim da nije grijeh za zemlju da traži zajam od druge, prijateljske zemlje ili da treba da se izvini", rekao je Hristofijas novinarima.

Stalni ruski predstavnik u EU Vladimir Čižov rekao je da će bilo koji ruski zajam biti usmjeren za dokapitalizaciju banaka koje su pale kao "žrtva" svojih bliskih odnosa sa grčkim bankarskim sistemom.

Ako razgovori budu okončani sporazumom to će biti bilateralni sporazum koji neće imati veze sa programom podrške koji implementira Evropska komisija, Evropska centralna banka i Međunarodni monetarni fond, rekao je on.
XS
SM
MD
LG