Dostupni linkovi

Milanović najavio dolazak na godišnjicu genocida u Srebrenicu


Predsjednik hrvatske vlade Zoran Milanović sudjelovat će u srijedu na obilježavanju 17. godišnjice genocida nad Bošnjacima "Sigurne zone UN-a" u Srebrenici, a u izaslanstvu će biti i hrvatski ministar obrane Ante Kotromanović, priopšteno je iz hrvatske vlade.

Premijer Milanović sudjelovat će na obilježavanju 17. godišnjice genocida nad Bošnjacima u Memorijalnom centru Potočari. Snage bosanskih Srba pod zapovjedništvom Ratka Mladića ubile su u julu 1995. godine u Srebrenici više od osam hiljada Bošnjaka.

Na groblju u memorijalnom kompleksu u Potočarima u srijedu će biti pokopani posmrtni ostaci 520 žrtava srebreničkog genocida a među njima i šest dječaka koji su u vrijeme kada su ubijeni imali po petnaest godina te četiri žene od kojih je najstarija u trenutku ubojstva imala 94 godine.

Po završetku komemoracije žrtava genocida u Srebrenici, predsjednik hrvatske vlade otputovat će u zajednički posjet Orašju s predsjedavajućim Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Vjekoslavom Bevandom.

Milanović i Bevanda sastat će se s predstavnicima Županije Posavske, Distrikta Brčko i opština Bosanske Posavine koje pripadaju bosanskohercegovačkom entitetu Republici Srpskoj.
XS
SM
MD
LG