Dostupni linkovi

Španija razmišlja o stvaranju "loše banke"


Španija ozbiljno razmišlja o stvaranju "loše banke" koja će kupovati toksičnu imovinu, odnosno štetne financijske papire iz svog bankarskog sektora.

"To je vrlo važna prva mjera u procesu čišćenja bankovnog sustava. Moramo iz bilanci odvojiti financijsku imovinu koja je oštećena krizom", kazao je španski ministar proračuna Cristobal Montoro.

Na taj će se način olakšati monitoring spašenih španskih banaka jer će njihova loša imovina biti konsolidirana, odnosno centralizirana u jedinstvenom tijelu kojim će upravljati država.

O tom mehanizmu za razdvajanje imovine diskutivaalo se i juče na sastanku u Briselu, ali nisu doneseni nekakvi posebni zaključci. Međutim, donesena je odluka da se Španiji do kraja mjeseci uplati pozajmica od 30 milijardi eura, s rokom otplate od 15 godina, kako bi spasila svoje banke.

Prema uslovima memoranduma kojeg je Španija dogovorila s eurozonom, španske bi se banke trebale rasporediti u četiri kategorije, javlja Reuters.

U prvoj grupi su tri najveće banke koje ne trebaju pomoć. U drugoj grupi su nacionalizovane banke poput Bankie čije su potrebe u principu već zadovoljene. U trećoj grupi su srednje banke koje su same sposobne doći do kapitala na tržištu, a u četvrtoj grupi su banke čije će potrebe tek biti definisane kada se u naredna dva mjeseca provede kompletna revizija bankarskog sektora.
XS
SM
MD
LG