Dostupni linkovi

Nikolić:Mislim da nikada neću biti predsjednik u Prištini


"Mislim da više nikada neću biti predsjednik u Prištini, a ni predsjednik privremenih vlasti u Prištini nikada neće biti predsednik u Kosovskoj Mitrovici", poručio je danas predsjednik Srbije, Tomislav Nikolić u izjavi novinarima, nakon obilaska poljoprivrednih radova u Melencima, u opštini Zrenjanin.

Prema njegovim riječima, neophodno je da se postigne konsenzus o tome "šta je Kosovo" i kako će se država ponašati prema Kosovu.

Predsjednik Srbije je rekao da generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-Mun, koji 23. jula dolazi u posetu Srbiji, planira da poseti i Kosovo, što je, kako je ocijenio, za Srbiju problem ukoliko on posjećuje Kosovo kao nezavisnu državu.

"Srbija još uvek razmišlja kako da odgovori na izazov posjete Kosovu. Sada treba cijela Srbija da stane i on mora da se izjasni da li na Kosovu obilazi samo predstavnike UN ili odlazi na Kosovo kao u nezavisnu državu", rekao je Nikolić novinarima kod Zrenjanina.

Ban Ki Mun, kako je objasnio, želi da ide na Kosovo, a Kosovo, kako je precizirao, nije članica UN.

"Mi ćemo oko toga morati da imamo jedinstven stav i da radimo na rešavanju tog problema. Problem je veliki, ali Srbija će ga riješiti", rekao je Nikolić i dodao da Ban Ki Mun mora da se izjasni da li posjećuje nezavisnu državu.

Nikolić istakao je danas da je Srbiji potreban "konsenzus o Kosovu i Metohiji, što znači zauzimanje zajedničkog stava o pitanju do koje mjere privremene institucije na Kosovu mogu da obavljaju vlast, i koje su granice iza kojih država može da stane".

Takođe je naglasio da je potrebno usaglasiti do koje mjere "privremene institucije" kako zove državne vlasti u Prištini, mogu da obavljaju vlast na Kosovu, i koje su granice iza kojih Srbija kao država može da stane, i kako će Srbija da reaguje ako "dođe do nekih neugodnih incidenata koji bi pokazali da prištinske institucije žele da sprovedu svoje nadležnosti na teritoriji cijele pokrajine" kaže Nikolić.
XS
SM
MD
LG