Dostupni linkovi

Anan stigao u Iran na razgovore o Siriji


Kofi Anan koga su Ujedinjene nacije i Arapska liga zadužile da pronađe mirno rešenje u sirijskom sukobu, stigao je u ponedeljak u Iran, saveznika Damaska, objavili su iranski televizijski kanali na arapskom El-Alam i portparol međunarodnog izaslanika.

Anan je došao iz Damaska, gde je dogovorio s predsednikom Bašarom el-Asadom novi "pristup" krizi u kojoj je poginulo više od 17.000 ljudi u gotovo 16 meseci.

Međunarodni izaslanik bi trebalo da se susretne s iranskim ministrom spoljnih poslova Alijem Akbarom Salehijem, kao i Saedom Džalilijem, glavnim sekretarom Visokog saveta za nacionalnu bezbednost, dodao je El-Alam.

Zajednička konferencija za novinare je predviđena za utorak, saopštilo je ministarstvo spoljnih poslova.

"Ovde sam kako bih razgovarao o situaciji u Siriji. Kao što znate, krajem prošlog meseca održan je u Ženevi sastanak Akcione grupe o Siriji, i da vidim kako možemo zajedno doprineti da bi se pomoglo da se reši situacija u Siriji", izjavio je Anan po dolasku, a preneo njegov glasnogovornik Ahmed Fawzi.

U razgovoru u subotu, za francuski dnevni list Le Monde, Anan je priznao da je trenutno njegova misija doživela neuspeh i ponovo je pozvao Iran koji "ima uticaja" na Siriju da se udruži u traženju rešenja.
XS
SM
MD
LG