Dostupni linkovi

ICTY: Pašić svjedočio o napadu srpskih snaga 1992.


Elvedin Pašić, prvi svjedok tužilaštva u postupku pred Haškim tribunalom protiv Ratka Mladića, ispričao je danas kako su srpske snage u junu 1992. godine napale njegovo selo Hrvaćane.

Pašić je, svjedočeći na engleskom jeziku, na početku iskaza opisao kako prije rata nije bilo nikakve netrpeljivosti između Srba, Hrvata i Bošnjaka, kako su zajedno slavili sve praznike i poštovali jedni druge.

On je rekao da je u proljeće 1992. godine prvi put primjetio vojne aktivnosti u blizini svoje škole u Vrbancima, kada je prošao "dugački vojni konvoj s teškim naoružanjem, a vojnici u uniformama JNA mahali su" mještanima i pokazivali tri prsta.

Ljudi u obližnjim srpskim selima bavili su se u maju te godine, prema njegovim riječima, "neobičnim aktivnostima" - kopali su rovove. Drugog dana proslave Bajrama, u maju ili junu, "napale su nas komšije", rekao je Pašić, koji je u to vrijeme imao 14 godina, i naveo da je njegovo selo bilo granatirano i pod puščanom paljbom.

Većina mještana je uspjela pobjeći, a u selu je ostalo pet starijih ljudi, od kojih su neki bili nepokretni, kazao je svjedok Tužilaštva. Kada smo se poslije nekog vremena vratili u selo, zatekli smo spaljene kuće i tijela pet ljudi, od kojih je četvoro bilo spaljeno, a jedan ustrijeljen, rekao je Pašić.
XS
SM
MD
LG