Dostupni linkovi

Pomoćnik državnog sekretara SAD na sastanku sa Nikolićem


Pomoćnik američkog državnog sekretara Filip Gordon, koji boravi u Beogradu, u 9.15 počeo sastanak s Tomislavom Nikolićem. Nakon toga sledi sastanak s Dačićem.

Gordon je sinoć razgovarao s predsednikom DS Borisom Tadićem u sedištu demokrata u Beogradu, a posle sastanka nije bilo saopštenja, niti izjava za medije.

Kao i u slučaju sastanka s Tadićem, ni ovog puta neće biti izjava za medije.

Kako je uoči Gordonovog dolaska u region saopštio Stejt department, on će u razgovoru s visokim funkcionerima Srbije pružiti podršku SAD za formiranje nove vlade.

Ta vlada bi, kako je saopšteno iz Vašingtona, treba da bude posvećana približavanju Evropskoj uniji, posebno poštujući regionalnu stabilnost i konstruktivne odnose sa Kosovom.

Gordon je na "Kroacija samitu" u Dubrovniku u subotu poručio da se od Srbije ne očekuje da u ovoj fazi prizna Kosovo, ali da će morati da prihvatiti činjenicu postojanja suverenog i nezavisnog Kosova unutar sadašnjih granica.

Prema njegovim rečima, podela Kosova nije opcija ni za Srbiju ni za Kosovo, a SAD mogu i hoće da pomognu, ali Beograd mora da prestane da podržava - kako je kazao - ilegalne bezbednosne i sudske strukture na severu Kosova i obezbedi potpunu slobodu kretanja za sve. Američki diplomata je takođe, u tom smislu, dodao i da SAD očekuju normalizaciju odnosa Srbije i Kosova.
XS
SM
MD
LG