Dostupni linkovi

Početak izvođenja dokaza Tužilaštva protiv Ratka MladićaPred Haškim tribunalom danas bi trebalo da počne izvođenje dokaza Tužilaštva u postupku protiv Ratka Mladića.

Očekuje se da će Tužilaštvo kao prvog svjedoka pozvati Elvedina Pašića, koji je u novembru 1992. godine preživio pogubljenje oko 150 ljudi u selu Grabovica, u opštini Kotor Varoš.

Poslije njega bi trebalo da svjedoči David Harland, koji je bio oficir za civilne poslove i politički savjetnik UNPROFOR-a od juna 1993. godine do kraja sukoba, javio je Tanjug.
Harland treba da svjedoči o uslovima u Sarajevu između 1993. i 1995. godine, kao i o odnosima između Ratka Mladića i Radovana Karadžića.

Planirano je da treći svjedok bude general Richard Danat, bivši komandant britanskih oružanih snaga, koji bi trebalo da svjedoči o pitanjima vojne komande i kontrole.

Prema spisku svjedoka tužilaštva, uslijedilo bi svjedočenje zaštićenog svjedoka koji je preživio pogubljenja na vojnoj farmi u Branjevu, a potom pripadnika Vojne posmatračke misije UN-a Joseph Kingorija, koji je bio u Srebrenici od marta 1995. do jula 1995. godine.

Na spisku su i medicinska sestra "Ljekara bez granica" Christina Shmitz, koja treba da svjedoči o situaciji u Potočarima, i pripadnik holandskog bataljona UN u Potočarima Elko Koster.

Pretresi će trajati do 20. jula, poslije čega će uslijediti trosedmičnna ljetna sudska pauza.
Mladić je optužen pred Haškim tribunalom za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG