Dostupni linkovi

Anan stiže u posetu Siriji


Izaslanik UN i Arapske lige za Siriju Kofi Anan dolazi u posetu Damasku, saopštilo je u nedelju sirijsko ministarstvo spoljnih poslova.

"Potvrđeno je da će Kofi Anan u okviru svoje misije sutra doći u Siriju, kako bi sa sirijskim zvaničnicima razgovarao o svom planu", rekao je agenciji Frans pres portparol ministarstva, Džihad Makdiši.

To je treća poseta Kofija Anana Siriji od kada je izabran za izaslanika UN i Arapske lige. Poslednji put Anan je Siriju posetio 29. maja.

Njegov plan od šest tačaka zvanično je stupio na snagu 12. aprila, kada je postignut dogovor o prekidu vatre, ali je nasilje u Siriji od tada intenzivirano.

Anan je u razgovoru za francuski nedeljnik Mond u subotu izjavio da njegov plan nije uspeo.

"Kriza traje već 16 meseci, ali ja sam se angažovao pre tri meseca. Učinjeni su značajni napori kako bi se kriza u Siriji rešila na miran i politički način. Očigledno je da nismo uspeli", rekao je bivši generalni sekretar UN.

Ananovim planom, koji su zvanično prihvatile i sirijske vlasti i opozicija, predviđa se okončanje nasilja, oslobađanje zatvorenika, sloboda štampe, omogućavanje dopremanja humanitarne pomoći, poštovanje prava na mirna okupljanja i sprovođenje političkog procesa.
XS
SM
MD
LG