Dostupni linkovi

Tadić: Rukovanje sa Tačijem čin pristojnosti


Predsednik Demokratske stranke (DS) Boris Tadić rekao je u nedelju da njegovo rukovanje s premijerom Kosova Hašimom Tačijem na Kroacija samitu u Dubrovniku ima "simboličku dimenziju" i da je to bilo "pristojno rukovanje", kao i da učešćem na tom forumu nije prekršio nijedan akt državne politike.

"To je jedan trenutak koji ima simoličku dimenziju, ne treba ga ni potcenjivati ali on nije akt tako velikog dosega ili tako velikih posledica. Mnogo je važnije ući i konačno dovršiti pregovore, pronaći rešenje za problem Kosova", kazao je bivši predsednik Srbije za Prvu televiziju.

Tadić je naveo da tom rukovanju ne daje nikakav istorijski značaj i da ga ne treba precenjivati jer je to, kako je naveo, prosto jedno pristojno rukovanje s predstavnicima Albanaca sa Kosova, i dodao da bi bilo licemerno da se nije rukovao s Tačijem jer se poznaju od ranije.

Prema njegovim rečima, na Kroacija samitu u Dubrovniku je učestvovao kao lider političke stranke, na poziv premijera Hrvatske Zorana Milanovića.

Tadić je naveo da Srbija ne može rešiti problem Kosova ako ne razgovara s legitimnim predstavnicima ljudi na Kosovu.

"Ovo nije izbor lepotice, ovo je situacija u kojoj mi imamo realne sagovornike koji imaju legitimitet. Mi ne možemo da izaberemo sagovornikem ali imamo problem koji treba da rešimo. Ako ga ne rešimo, nećemo moći da uđemo u EU sa punim kapacitetom", kazao je Tadić.
XS
SM
MD
LG