Dostupni linkovi

Istekao rok za izručenje Asanža Švedskoj


Rok za izručenje DŽulijana Asanža švedskim vlastima povodom optužbi za silovanje i seksualni napad istekao je u subotu.

Asanž se nalazi u ekvadorskoj ambasadi u Londonu od 19. juna kada je zatražio politički azil u Ekvador, čije vlasti još razmatraju njegovu molbu, prenosi Si-En-En.

Viši sud Velike Britanije odbacio je 14. juna zahtev da se ponovo razmotri njegova žalba na odluku o izručenju Švedskoj.

"Sud je naredio da rok za izručenje neće početi pre isteka 14. dana od danas. To znači da će Asanž biti izručen Švedskoj 10 dana posle isteka zakonskog roka od 14 dana", saopšteno je tada iz švedskog tužilaštva.

Portparolka tužilaštva Karin Rosender ranije je potvrdila da će subota biti poslednji dan kada se očekuje izručenje osnivača "Vikiliksa".

Britanska policija navodi da Asanž krši dozvolu o boravku na slobodi uz kauciju time što ostaje u ambasadi, a da je dodatni prekršaj to što ignoriše zahtev da se preda policiji.

Međutim, britanska policija prema diplomatskom protokolu ne može ući u ambasadu Ekvadora.

Asanž veruje da će nakon izručenja Švedskoj biti dalje predat vlastima SAD, gde bi se, kako ocenjuje, mogao suočiti sa odmazdom Stejt departmenta zbog objavljivanja više od 250.000 poverljivih diplomatskih dokumenata.
XS
SM
MD
LG