Dostupni linkovi

Rusija: Raste broj žrtava poplava, sumnje u nemar vlasti


Velike poplave odnele su najmanje 134 života u Krasnodarskoj oblasti na jugozapadu Rusije, saopštila je policija nove podatke, a izbio je spor oko odgovornosti vlasti za tu pogibiju.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je iz helikoptera razgledao najteže pogođene oblasti i u subotu bio na ponoćnom sastanku kriznog štaba u Krimsku, saopštio je Kremlj. U toj oblasti je nezadovoljstvo stanovništva veliko, ukazuju izjave građana i poruke na interentu u kojima se umnožavaju tvrdnje o nemaru vlasti.

Velike poplave izazvane dvodnevnom jakom kišom su zahvatile Krasnodarsku oblast, sa više od 13.000 stanovnika. Guverner te oblasti Aleksandaer Tkačev izjavio je da je poplava najveća za poslednjih 70 godina i da je pod vodom 5.000 kuća.

Talas poplava je prekinuo sabdevanje strujom, paralisao sav saobraćaj i rad luke Novorosijsk na Crnom moru. U Gelendžiku, letovalištu na Crnom moru, od petka uveče do subote ujutro je palo 28 santimetara kiše, saopštila je meteorološka služba.

U izveštajima se navodi da je poplava odjednom počela u noći između petka i subote i iznenadila stanovništvo koje govori o "vodenom zidu".

Mnogi sumnjaju da je poplavu izazvalo ispuštanje vode iz veštačkog planinskog jezera Neberđevski, a opoziciona partija Jabloko saopštila je da ima informacije koje potvrđuju te sumnje. Istražni komitet Rusije je saopštio da je pokrenuo istragu. Više od 1.500 službenika Ministarstva za vanredne situacije pomaže stanovništvu.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG