Dostupni linkovi

Crnogorska centralna banka naložila da se smanje kamatne stope


Crnogorska centralna banka naložila je danas bankama da smanje visoke kamatne stope i upozorila da će ukoliko to ne urade, sama propisati dozvoljene stope zaduživanja.

Savet Centralne banke Crne Gore (CBCG) je na današnjoj sednici ocenio da su kamatne stope "ekstremno visoke" i naložio bankama da ih eliminišu do oktobra ove godine, saopšteno je iz te institucije.

Ukoliko to ne učine, centralna banka će sama u poslednjem kvartalu godine propisati maksimalno dozvoljene kamatne stope.

Prosečna kamatna stopa u Crnoj Gori je 11 procenata.

Centralna banka je procenila da će se crnogorska ekonomija ove godine "kretati od blagog rasta do blagog pada", što je pad u odnosu na prošlu godinu kada se privredni rast bio do tri procenta.

Konstatovan je rast inflacije u prva tri meseca ove godine, ali i da je godišnji rast cena i dalje ispod stope inflacije u Evropskoj uniji.

Procenjeno je da će se inflacija ove godine kretati u rasponu od 2,5 do pet procenata. Za 2012. godinu prognozirana je infalcija u Crnoj Gori od 2,5 do pet odsto, dok je u maju ona iznosila 3,5 odsto.

Centralna banka je izrazila zabrinutost zbog rasta javnog duga koji je poslednjih godina dupliran i trenutno iznosi 50 odsto bruto društvenog proizvoda.
XS
SM
MD
LG