Dostupni linkovi

Lavrov: Rusija neće dati azil Asadu


Rusija ne razmatra da ponudi azil sirijskom predsedniku Bašaru al Asadu, rekao je danas minister inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov.

Ruski dnevni list Komersant juče je objavio da Zapad poziva Moskvu da pruži azil Asadu, navodeći diplomatske izvore.

Lavrov je danas na press konferenciji sa šefom njemčke diplomatije Gvidom Vestervelom izjavio da Rusija nema takvih namera i ostao pri stavu da takvi pozivi ne bi imali smisla jer "Sirijci sami moraju da se međusobno usaglase."

"Naše Njemčke kolege su tokom posljednje posjete predsjednika Rusije Vladimira Putina Berlinu prošlog mjeseca, rekle da misle da bi bilo lijepo od Rusije kada bi garantovala azil Bašaru Al Asadu.To smo uzeli kao šalu i kroz šalu odgovorili: A zašto vi Njemci ne primite gospodina Asada, ako on negdje želi da ode" rekao je Lavrov.

Lavrov kaže da je to ili jedan beskrupulozan pokušaj da se obmanu ljudi koji se ozbiljno bave vanjskom politikom ili jednostavno nedostatak razumijevanja aktulenih činjenica i Ruske pozicije u tome.

Sirijski aktivisti za ljudska prava kažu da je 14.000 osoba ubijeno od početka sukoba u Siriji u martu 2011. Pojedinci su odlazak Asada ocijenili kao moguće rešenje koje bi moglo doprinijeti okončanju pobune.
XS
SM
MD
LG