Dostupni linkovi

Bevanda obrazložio odluku o smjeni ministara iz SDA


Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH razmatra Odluku predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH o smjeni ministra sigurnosti BiH, ministra odbrane BiH i zamjenika ministra finansija i trezora BiH i jedna je od predviđenih tačaka dnevnog reda sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH zakazane za danas.

Predsjedavajući Vijeća ministara Vjekoslav Bevanda donio je odluku kojom se smjenjuju s dužnosti ministri sigurnosti Sadik Ahmetović i odbrane Muhamed Ibrahimović te zamjenik ministra finansija i trezora Fuad Kasumović, svi iz SDA.

"Procesi koje smo pokrenuli i kojima smo poveli BiH na put prema EU se ne smiju zaustaviti. Štaviše treba ih ubrzati, što je prije svega elementarna zadaća spram svih onih koji su nas izabrali, pa se s toga mora izvršiti nužna rekonstrukcija izvršne vlasti da reformski procesi ne bi bili u zastoju“, kazao je Bevanda.

Imajući sve to u vidu, dodao je, rukovodeći se demokratskim načelima, opredijeljeni u nastojanju za pronalaženje najboljih rješenja, ne za političke stranke ili pojedince, već za opšti boljitak BiH, uvažajavući legitimnu političku volju većine, donio sam odluku o smjeni ministra sigurnosti, ministra odbrane i zamjenika ministra finansija i trezora BiH u Vijeću ministara BiH koji dolaze iz SDA.

Bevanda je dodao da rekonstrukciju vlasti poput ove ne treba shvaćati dramatično „jer su zapravo tokom cijelog mandata nužne određene korekcije pa i ovakve naravi kako bi se došlo do zacrtanog cilja“.

Poslanička rasprava o predloženoj odluci je u toku.
XS
SM
MD
LG