Dostupni linkovi

Libija:Strah od mogućih nereda uoči izbora u subotu


Pred prve demokratske izbore u Libiji, zakazane za 7. jul, vlada strepnja zbog mogućih sabotaža i nereda. Danas zapaljen izborni materijal u jednom skladištu.

Postoji veliki broj aktera koji prete bojkotom ili sabotažom glasanja, navodi AFP i prenosi da su bezbjednosne službe upozorile da pristalice bivšeg režima Moamera Gadafija mogu pokušati da spriječe izbore poslanika, koji treba da biraju novu vladu.

Građani Libije u subotu biraju poslanike u nacionalnom kongresu, koji će brojati 200 mjesta, a glavni zadatak će mu biti da izradi novi Ustav.

Portparol prelazne vlade Naser al-Mana pozvao je sve Libijce da učestvuju i "zaštite ponos glasanjem" koje će, kako je naglasio, biti korak napred ka stabilnosti i razvoju.

Izborna komisija je spremna za izbore, logističkih problema nema, rekao je šef Komisije Nuri al-Abdar.

Na istoku zemlje, međutim, federalisti su pozvali na bojkot izbora, najavljujući različite nasilničke akcije. Takođe, veći bezbjednosni problemi postoje i u lučkom gradu Kufra, gdje je došlo do borbi sa manjinom Tabu.

Izborni sistem u Libiji je prilično komplikovan, i predstavlja kombinaciju pojedinačnih izbornih okruga, za koje je obezbijeđeno 120 mjesta, i proporcionalne liste, za koju je ostavljeno 80 mandata.

Pored 2.500 pojedinačnih kandidata, na izborima se kandidovalo više od 130 partija i političkih grupacija.

Situacija na političkoj sceni je nejasna, jer Libija nije imala nikakvu partijsku tradiciju, pošto su stranke bile zabranjene za vrijeme Moamara Gadafija.

Nakon svrgavanja Gadafija, nastale su mnoge nove partije, od kojih neke imaju svega desetak članova. Dužu tradiciju kao organizacija jedino ima stranka Muslimansko bratstvo, koja se suočava sa optužbama da je finansirana iz inostranstva.

Istraživanja javnog mnjenja ne postoje, zbog čega su prognoze gotovo nemoguće, međutim, kako tvrde eksperti, izvesno je da će islamisti dobro proći na izborima, kao i liberalna grupacija.
XS
SM
MD
LG