Dostupni linkovi

Kamioni NATO-a za snabdijevnje prešli pakistansku granicu


Kamioni koji snabdijevaju NATO snage u Avganistanu prešli su pakistansku granicu, prvi put u sedam mjeseci nakon što je vlada u Islamabadu ponovo otvorila rute za snabdijevanje.

Pakistanski zvaničnici saopštili su da su najmanje dva NATO-ova kamiona prošla kroz granični prelaz Čaman u četvrtak, prenosi BBC.

Još brojni kamioni s prikolicama ostali su u južnoj pakistanskoj luci Karači čekajući na odobrenje da nastave put prema Avganistanu.

Pakistan je ponovo otvorio rute snabdijevanja nakon što su se SAD izvinile zbog ubistva 24 pakistanska vojnika u zračnom udaru kod pakistanske granice u novembru prošle godine.

Ta odluka će Sjedinjenim Državama uštedjeti milione dolara dok se pripremaju da povuku vojnike iz Avganistana.

Pakistanske vlasti su saopštile kako se nadaju da će njihova odluka poboljšati odnose sa SAD-om i ostalim zemljama članicam NATO-a.

Juče smo primili naređenje da dopustimo NATO-ovim kamionima za snabdijevanje prolazak kroz zemlju, ali sigurnosni zvaničnici još nisu dobili instrukcije, izjavio je novinskoj agenciji Reuters pakistanski carinski zvaničnik Imran Raza.

Oni su dobili naređenja danas i sada su dva kamiona prešla granicu i ušla u Avganistan, kazao je.

Sedam mjeseci dugi spor oko ruta snabdijevanja teško je naškodio odnosima između Pakistana i SAD-a, a obje strane nisu pokazle spremnost da popuste u sporu.

Rute snabdijevanja od ključnog su značaj za Sjedinjene Države koje se pripremju da povuku sve borbene trupe iz Avganistana do 2014. godine.
XS
SM
MD
LG