Dostupni linkovi

Kiparski predsjednik:Treba nam pomoć i EU i Rusije


Kiparski predsjednik Demetris Kristofias istakao je u četvrtak u Nikoziji da ne vidi ništa loše u činjenici da istovremeno traži finansijsku pomoć od Rusije i od Evropske unije.

"Ne razumijem zašto bi to bilo loše. Mi imamo vrlo dobre odnose s Rusijom i nadam se da ćemo dobiti pozitivan odgovor od Moskve, rekao je Kristofias u razgovoru s grupom briselskih dopisnika koji su doputovali na Kipar povodom preuzimanja rotirajućeg predsjedništva EU-a.

Kipar je 25. juna postao peta zemlja eurozone koja je zatražila finansijsku pomoć Evropske unije radi spašavanje vlastitog bankarskog sektora koji se našao na udaru krize nastale u Grčkoj.

Procjenjuje se da će Kipru trebati oko 10 milijada eura, što je u odnosu na svote odobrene drugim zemljama eurozone kap u moru, ali to je više od polovine njegova BDP-a.

Rusija je prošle godine odobrila Kipru 2,5 miljardi eura po vrlo povoljnim kamatama od 4,5 posto, a spremna je i opet pomoći. Međutim, u Evropskoj uniji ne gledaju posve blagonaklono na tu činjenicu.

Predsjednik Kristofias je istakao da na Putinovu Rusiju ne treba gledati kao na "jučerašnji Sovjetski Savez".

Takođe je dodao da eventualna ruska pomoć ne isključuje potrebu za finansijskom pomoći iz kriznih fondova EU-a.

Kristofias je odbacio navode da Rusija preko Kipra dostavlja oružje na Bliski istok.

"Postoji puno bajki o Kipru, a jedna od njih je i ova. Navodi da Rusija preko Kipra šalje oružje nemaju nikakva utemeljenja", rekao je Kristofias.
XS
SM
MD
LG