Dostupni linkovi

Pauza na početku zasijedanja Parlamentarne skupštine BIH


Na sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, na kojoj bi poslanici trebalo da razmatraju odluku o smjeni članova Vijeća ministara iz SDA, data je pauza nakon intoniranja himne i prije otvaranja rasprave o dnevnom redu.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Milorad Živković dao je pauzu na zahtjev poslanika SDS-a.

Predstavnički dom trebalo bi danas da se izjasni o odluci predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Vjekoslava Bevande o smjeni dvojice ministara i jednog zamjenika ministara iz reda SDA.

U obrazloženju odluke, dostavljene Parlamentarnoj skupštini na potvrđivanje,Bevanda je naveo da je u skladu sa Zakonom o Savjetu ministara BiH, a na inicijativu SDP BiH, odlučio da smijeni ministra sigurnosti BiH Sadika Ahmetovića, ministra odbrane Muhameda Ibrahimovića i zamjenika ministra finansija Fuada Kasumovića.

Ukoliko Parlamentarna skupština BiH potvrdi odluku, predsjedavajući Vijeća ministara dužan je, u skladu sa zakonskom procedurom, imenovati novog ministra, odnosno zamjenika ministra.

Prema zakonu, odluka stupa na snagu danom potvrđivanja u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Na predloženom dnevnom redu je i razmatranje u prvom čitanju Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH, čiji su predlagači poslanici Saveza za bolju budućnost BiH.

Poslanici bi trebalo da se izjasne i o inicijativi poslanika SNSD-a Dušanke Majkić za analiziranje stanja u Ministarstvu inostranih poslova BiH i diplomatsko-konzularnoj mreži BiH.
XS
SM
MD
LG