Dostupni linkovi

Predsjedavjući Parlamenta Federacije BIH očekuje rekciju Ustavnog suda


Novoizabrani predsjedavajući Doma naroda Parlamenta Federacije BiH (FBiH) Radoje Vidović smatra da bi predsjednik i potpredsjednik Federacije Živko Budimir i Mirsad Kebo trebali da podnesu ostavke i tako omoguće brže uspostavljanje nove vlasti u ovom entitetu.

"Ako to ne urade očekujem da se prikupi dvotrećinska većina u oba doma Parlamenta Federacije i da Ustavni sud brzo reaguje, jer oni krše Ustav Federacije BiH, odnosno ne poštuju izbornu volju građana i sve nas dovode u neizvjesnu situaciju", rekao je Vidović za "Večernji list", izdanje za BiH.

On je izrazio zadovoljstvo činjenicom da novoformiranan parlamentarna većina u Federaciji ima i "narodni legitimitet", jer uključuje većinu i hrvatskih i bošnjačkih i srpskih glasova u Federaciji.

Vidović je odbacio primjedbe iz SDA BiH da Hrvati žele da kreiraju politiku Bošnjaka i da narušavaju bošnjački nacionalni interes.

On je potvrdio da nije službeno izvršio primopredaju dužnosti sa bivšom predsjedavajućom Doma naroda Karolinom Pavlović, već će to učiniti posebna komisija.

Prema njegovim riječima, prioriteti u budućem radu Parlamenta Federacije biće rješavanje gorućih socijalnih i ekonomskih problema i pokretanje velikih infrastrukturnih projekata.
XS
SM
MD
LG