Dostupni linkovi

Stefanović: Jeremićeva kancelarija za saradnju sa UN nepotrebna


Šef pregovaračkog tima Beograda u dijalogu sa Prištinom i sekretar Predsedništva Demokratske stranke Borislav Stefanović izjavio je nedeljniku Vreme da je bilo nepotrebno formiranje kancelarije u Beogradu za saradnju sa Ujedinjenim nacijama tokom predsedavanja Generalnom skupštinom UN ministra spoljnih poslova Srbije Vuka Jeremića.

"Formiranje kancelarije je bilo nepotrebno. Naročito u situaciji kada imamo više od 150 različitih agencija i kancelarija. Ne znam koji su motivi za tako nešto kada je budžet prazan, a Srbiji predstoje oštre mere štednje", rekao je Stefanović.

Govoreći o pisanju štampe, Stefanović je izjavio da ne razume, "u teškoj ekonomskoj situaciji, pravljenje megalomanskih višemilionskih projekata sa holivudskim imenima".

Ministarstvo spoljnih poslova trebalo bi da iz sopstvenih budžetskih sredstava to plati, a ne da to ide na račun budžetskih rezervi ili nečeg drugog, ocenio je Stefanović.

Prema njegovim rečima, Srbija može da ima koristi od predsedavanja Generalnom skupštinom svetske organizacije "ako Jeremić napravi dogovor sa novom vladom da se preko njegove funkcije realizuje povratak kosovskog pitanja u UN".

"Ja sam siguran da on ima kapacitet da pokuša tako nešto, iako bi to formalno bila zloupotreba položaja", izjavio je Stefanović.

Zamenik predsednika Demokratske stranke Dragan Đilas nazvao je sramotnom odluku vlade Srbije da odobri sedam miliona dolara za finansiranje kancelarije Vuka Jeremića, za vreme njegovog predsedavanja Generalnoj skupštini UN u Njurorku, zahtevajući da se uredba o tome od 24. maja poništi.
XS
SM
MD
LG