Dostupni linkovi

Slovenija dokapitalizovala NLB bankuSlovenija je sa 61 milionom evra dokapitalizovala svoju najveću banku - Novu LJubljansku banku (NLB), čime se udeo države povećao na oko 64 odsto.

Učešće belgijskog KBC u NLB je posle jučerašnjeg ulaganja paradržavnih fondova Slovenačkog odštetnog fonda (Sod) i Kapitalnog društva (Kad) opalo sa 25 odsto na oko 22 procenta, prenose danas slovenački mediji.

Po informacijama dnevnika "Delo", Vlada Slovenije već duže vreme pregovra sa paradržavnim fondovima o toj dokapitalizaciji.

Analitičari procenjuju da Sloveniji treba tri do 3,5 milijarde evra za dokapitalizaciju banaka koje su previše izložene rizičnim projektima, odnosno imaju previše takozvanih "loših kredita".

Evropska komisija (EK) je juče objavila da ne očekuje molbu Slovenije za finansijsku pomoć, o čemu su u poslednje vreme pisali veliki evropski dnevnici.

Štampa u EU navodi da bi Slovenija mogla biti šesta zemlja zone evra kojoj bi mogla zatrebati pomoć.

Poznavaoci prilika u Sloveniji upozoravaju da ni najnovija državna intervencija neće pomoći NLB banci, niti će to moći da učini manjinski vlasnik KBC, već da će joj biti potrebna dodatna sredstva.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG