Dostupni linkovi

EU glasa o Međunarodnom zakonu o borbi protiv piraterijePojedini poslanici Evropskog parlamenta zatražili su odgađanje glasanja o kontroverznom Međunarodnom zakonu o borbi protiv piraterije (AKTA).

Zahtjev poslaničke grupe iz "Stranke evropskog naroda (EPP)" uslijedio je pred današnje glasanje o AKTA u Strazburu. Trgovinski komitet Evropskog parlamenta (INTA) donio je 21. juna preporuku da se odbaci AKTA, ali i odluku da se ne odgađa izjašnjavanje poslanika.

Međutim, na jučerašnjoj konferenciji za novinare izvjestilac EPP o AKTA Kristofer Fjelner apelovao je na kolege da odgode glasanje.

Cilj AKTA je smanjenje krađe zaštitnih trgovinskih oznaka i borba protiv onlajn piraterije, ali je dokument izazvao zabrinutost, posebno u istočnoevropskim državama zbog cenzure i pojačanog praćenja korisnika.

Početkom godine Evropska komisija je zbog protivljenja planovima od Evropskog suda pravde zatražila da procijeni zakonitost AKTA. Za tu odluku sudu bi moglo biti potrebno i godinu dana.

Sporazum izaziva negodovanje među aktivistima pokreta za slobodu govora, koji smatraju da AKTA vlastima daje previše ovlaštenja i ide dalje od isto tako kontroverznog američkog zakona "Stop onlajn piratskim aktima" (SOPA).

Sporazum su do sada potpisale SAD, Australija, Kanada, Japan, Maroko, Novi Zeland, Singapur i Južna Koreja.
XS
SM
MD
LG