Dostupni linkovi

MANS podneo prijavu protiv bivših članova uprave Prve banke


Nevladina organizacija Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) podnela je u utorak krivičnu prijavu protiv više osoba koje sumnjiče da su učestvovale u prikrile nezakonite radnje u Prvoj banci Crne Gore.

To je druga krivična prijava u poslednja dva dana u vezi sa navodnim zlopupotrebama u i oko Prve banke, koju kontroliše porodica bivšeg premijera Mila Đukanovića, navodi Beta.

MANS novom prijavom tereti bivšeg predsednika Odbora direktora Prve banke, aktulenog guvernera, Radoja Žugića, predsednika skupštinskog odbora za finansije iz opozicione Socijalističke narodne partije (SNP) Aleksandra Damjanovića, bivšeg poslanika i člana odbora Zariju Franovića i nekadašnjeg izvršnog direktora banke Predraga Drecuna.

Krivična prijava je podneta i protiv Prve banke zbog "nepoštovanja procedure registracije podataka o računima of šor firmi", jer se "kasnije ispostavilo da se jedna od njih, 'Camarilla Corporation', spominje u optužnici protiv Duška Šarića po kojoj je on i osuđen, a gde se navodi da je preko te kompanije oprano najmanje 7,4 miliona evra".

Bivši članovi uprave banke Žugić i Drecun su osumnjičeni da su "utajili i javno falsifikovali podatke o načinu dobijanja i vraćanja kredita-pomoći koji je Prva banka dobila od Vlade", krajem 2008. godine, u iznosu od 44 miliona evra. Predsednik skupštinskog odbora za finansije Damjanović i njegov bivši član Franović se sumnjiče da su "zataškali te podatke umesto da su izvršili kontrolnu ulogu i saopštili nepravilnosti koje su bile očigledne".

MANS je u ponedeljak podneo krivičnu prijavu protiv bivšeg premijera Mila Đukanovića, aktulenog predsednika vlade Igora Lukšića i guvernera Žugića zbog sumnje da su zloupotrebili funkcije, Prvoj banci obezbedili kredit i oštetili državni budžet.
XS
SM
MD
LG