Dostupni linkovi

Ivanović: Odluka iz Beča pokušaj da se pobegne od problema



Državni sekretar u Ministarstvu Vlade Srbije za Kosovo Oliver Ivanović ocenio je danas da je odluka Medjunarodne upravljačke grupe o okončanju nadgledane nezavisnosti Kosova pokušaj članica te grupe da "elegantno izadju iz problema, jer je više nego očilgedno da u dogledno vreme tu neće biti značajnog poboljšanja. Naprotiv, mogu se očekivati socijalni nemiri za koji ni Vlada Kosova ni kancelarije nemaju adekvatan odgovor", rekao je Ivanović agenciji Beta.

Ivanović je izjavio da je je ocena Medjunarodne upravljačke grupe da je Kosovo postiglo napredak veoma subjetkivna i ocenio da problem na Kosvu može biti u brojnim oblastima, od korpucije i kriminala, do socijalnih i ekonomskih.

Prema njegovim rečima, sasvim je sigurno da odluka dovodi Srbe u težu poziciju zbog bojazni da će prištinske institucije, kao što se dešavalo ranije, biti zloupotrebljavane radi dodatnog pristiska na Srbe.

Odlazak Medjunarodne civilne kancelarije direktno ne može da ih ugorzi, ali indirektno može, jer gube misiju kojoj mogu pojedinačno da se obrate ako su im ugrožena osnovna ljduska prava, rekao je Ivanović.

Prema njegovoj oceni, odluka o ukidanju kancelarije neće, ipak, previše uznemiriti Srbe, jer je oni nikada nisu prihvatili.

Medjunarodna upravljačka grupa je danas u Beču odlučila da se nadgledana nezavisnost Kosova okonča u septembru kada će biti zatvorena i Medjunarodna civlina kancelarija sa Piterom Fejtom na čelu. Odluka je doneta jer grupa smatra da Priština dovolno dobro sprovodi odredbe iz Sveobuhvatnog predloga za rešenje statusa Kosova Martija Ahtisarija.
XS
SM
MD
LG