Dostupni linkovi

Neprihvatljivo uništavanje mauzoleja u MalijuGlavni tajnik UN-a Ban Ki-moon osudio je uništavanje mauzoleja u Timbuktuu i zatražio da se očuva kulturno nalsijeđe u toj zemlji. Napadi na mjesta koja predstavljaju kulturno naslijeđe su potpuno neopravdani, stoji u priopćenju glavnog tajniak UN-a.

Glavna tužiteljica Međunarodnoga kaznenog suda (ICC) Fatou Bensouda rekla je da zbog rušenje mauzoleja islamisti mogu odgovarati na sudu za taj čin koji je ocijenila "ratnim zločinom".

. Islamisti iz naoružane skupine Ansar Dina (Branitelji islama) koji već tri mjeseca kontroliraju grad, počeli su jučer rušiti mauzoleje pobožnih muslimana u Timbuktuu i nastavili su to činiti i danas.

Rekli su da to čine "u Božje ime" i kao odgovor na odluku UNESCO-a od 28. lipnja da uvrsti Timbuktu na popis ugrožene svjetske baštine.

Salafistička skupina Ansar Din, koja blisko surađuje s Al-Qaidom Islamskog Magreba, zauzima se za uspostavu šerijata, islamskog zakona u Maliju i smatra višestoljetna svetišta sufističke grane islama u Timbuktuu idolatrijskima.
XS
SM
MD
LG